Ett nytt år och ett nytt decennium

Det kommer att hända mycket spännande i Öresundstågstrafiken under 2020. En del utmaningar får vi förstås också.

 

Tidtabellen för 2020 har gett längre restid på sträckan Malmö-Göteborg och otakt i tidtabellen mellan Halmstad och Göteborg. Redan nu är vi igång med planering för T21 tillsammans med Trafikverket, Transdev och SJ för att arbeta fram en bättre lösning på Västkustbanan för 2021. Glädjande för 2020 är att det långa uppehållet i Hässleholm är borttaget på sträckan Kalmar och Malmö.

 

Provbesiktningar av fordon och underhåll inför överlämnandet till SJ Öresund är i full gång. Nästa steg är att komma överens om nivåer och därefter ska besiktning av samtliga fordon ske och åtgärder av fel och brister. Under året kommer det även att genomföras boning och extra grovrengöring på tågens golv. Att säkerställa fordonstillgången och varje dag få ut rätt fordon i trafik är en av de största utmaningarna framåt och det krävs fortsatt samarbete mellan alla inblandade att lösa uppgiften.

 

Som ni säkert sett och läst i media har Hässleholmsdepån fått en hel del publicitet den senaste tiden och med all rätt. Det är ju norra Europas modernaste tågdepå. Byggnaderna är klara och spåren är dragna. Nu återstår att lägga sista handen på interiören och tester av alla funktioner på depån inför överlämnandet till SJ Öresund och Mantena den 1 juni.

 

Tester i trafik för Wifi kommer att göras under januari ombord på 2 tåg. De kommer att rulla över Öresundsbron så att vi är säkra på att Wifi fungerar i hela systemet – i både Sverige och Danmark. Om allt fungerar tillfredsställande kommer utrullningen av Wifi ske på resterande Öresundståg under året.

 

Här är ytterligare lite smått och gott att se fram emot:

  • En ny leverantör för hittegods – Sodexo med start 2/1. Står mer på hemsidan efter nyår
  • Invigningen av Hässleholmsdepån den 29 maj samt Öppen dag för allmänheten den 30 maj
  • Fira 20 års jubileum av Öresundstågstrafiken och Öresundsbrons öppnande 1/7 2000
  • Den nya uniformen för Öresundståg kommer att presenteras
  • Ny leverantör SJ Öresund tar över driften i december

 

När det gäller kundmöte och varumärke kommer vi att lägga upp 3 filmer här i januari. De är tänkta att vara till stöd och diskussionsunderlag åt dig och dina kollegor. På varumärkesutbildningen förra året fick jag frågan hur ni kan blir ännu bättre, så här får ni lite exempel. Håll utkik.

 

Till sist vill jag och mina kollegor önska dig en riktigt god jul och gott nytt år med en bild från den första testen med ett ”riktigt tåg” på Hässleholmsdepån. Ett Öresundståg badande i ljus lagom till advent.

 

Allt gott.